TRABZON-K.MARAŞ AFET EĞİTİMİNDE DAFET İLE KARDEŞ
Trabzon Üniversitesi’nden kardeş şehir Kahramanmaraş’ta afet eğitimi verdi.
Toplumda afet farkındalığının geliştirilmesi, afet risklerini azaltma ve önlem alma konusunda davranış değişikliği oluşturulması amacıyla 2021 yılı Türkiye Afet Eğitim Yılı, 2022 yılı Afet Tatbikat Yılı ilan edildi. Disiplinlerarası Afet Eğitimi “DAFET” ise günümüz dünyasında gittikçe artan üç anahtar kavramın sentezini ifade diyor. “Disiplinlerarası, Afet ve Eğitim”.Trabzon Üniversitesi Coğrafya Eğitimi ABD Başkanı Prof. Dr. Ayşegül ŞEYİHOĞLU TÜBİTAK desteğiyle farklı disiplinleri afet teması altında çalıştırarak, afetlere yönelik farkındalık ve okuryazarlığı artırmayı hedefleyen Disiplinlerarası Afet Eğitimi (DAFET) II isimli projeyle 12-16.11.2022 tarihleri arasında Kahramanmaraş’ta Türkiye’nin dört bir yanından katılım sağlayan öğretmenlerle buluştu.
Projede, mühendislik, coğrafya, tarih, fizik, kimya, biyoloji, matematik, müzik, görsel sanatlar, bilgisayar ve öğretim teknolojileri gibi birçok disiplinden, 6 üniversiteden, 14 farklı kurumdan, 25 öğretim elemanı yer aldı. Katılımcıların deprem, heyelan, sel, taşkın, su baskını, erozyon gibi doğal afetlerle ilgili; işbirlikli öğrenme, deney, modelleme, atölye çalışmaları, gezi-gözlem, kayaç/toprak analizleri yapacak, orientring, drama, kodlama gibi farklı uygulamaları, açık ve kapalı alanlarda deneyimleme imkânı bulduğu projede birbirinden farklı 32 etkinlik yer aldı.
“DAFET BEYİN TAKIMI ” Bu projenin mimarları Trabzon Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ayşegül Şeyihoğlu, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ahmet Tekbıyık, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi’nden Doç. Dr. Kader Birinci Konur, Yozgat Bozok Üniversitesi’nden Doç. Dr. Gülşah Sezen Vekli ve Muş Alparslan Üniversitesi’nden Doç. Dr. Ayça Kartal. Bu projeyi de “SESİMİ DUYAN VAR MI?” diye seslenenlere ve “SES VEREMEYENLERE…” ithaf ediyorlar.
Beş günlük DAFET’in ardından gerçekleştirilen kapanış töreninde proje ekibine teşekkür belgeleri ve plaketleri, katılımcılara ise katılım belgeleri takdim edildi. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Rektör Yard. Prof. Dr. Nuri Kahveci, Kahramanmaraş İl AFAD Müdürü Ahmet Sezen, İl Sağlık Müdürlüğü Sağlık Hizmetleri Başkan Yrd. Dr. İsmail Kahraman, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Yazıcı, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Reyhan Ağçam, Kahramanmaraş İl Milli Eğitim Md. Yrd. Ahmet Akküncü, Kahramanmaraş Mado Akdeniz MTAL Uygulama Oteli Müdürü Veysel Mehmet Gültekin ve Md. Yrd. Selçuk Kurt’un katılım gösterdiği kapanış töreni coşku dolu anlara ev sahipliği yaptı. Afet ve afet eğitiminde de Trabzon – Kahramanmaraş kardeşliğinin altı çizildi.
Disiplinlerarası Afet Eğitimi (DAFET) II isimli proje yürütücüsü Prof. Dr. Ayşegül Şeyihoğlu yaptığı konuşmasında TUBİTAK, Trabzon Üniversitesi Rektörlüğü, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Rektörlüğü ve Eğitim Fakültesi Dekanlığına, Trabzon ve Kahramanmaraş İl Afet ve Acil Durum Müdürlükleri ile AFAD simülasyon tırının proje tarihlerinde Kahramanmaraş’ta bulunmasını sağlayan AFAD Eğitim Dairesi Başkanı Nalan Aydın’a, Trabzon ve Kahramanmaraş İl Sağlık Müdürlüklerine bağlı Ulusal Medikal Kurtarma Ekiplerine (UMKE), Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanlığı Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı’na, Akçaabat Belediye Başkanlığı ve Kültür ve Sosyal İşleri Müdürlüğü’ne, Trabzon İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Trabzon MEM ARGE’ye, proje konaklamasının gerçekleştiği Kahramanmaraş Mado Akdeniz MTAL Uygulama Oteli idareci ve çalışanlarına, DAFET ekibi adına teşekkürlerini sundu.
Disiplinlerarası İşbirliğine Yakışır Kapsamda Bir TATBİKAT gerçekleştirildi
Kapanış töreninin ardından proje kapsamında Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Eğitim Fakültesi binasında Kahramanmaraş Valiliği İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD), İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE), Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı ekibi ve Kahramanmaraş İl Jandarma Komutanlığına bağlı Jandarma Arama Kurtarma (JAK) ekibi işbirliği ile ‘Acil Durum Tahliye ve Kurtarma’ tatbikatı gerçekleştirildi. Başarılı bir şekilde gerçekleştirilen tatbikatta acil durum anında yaralılara nasıl hızlı ve güvenli bir şekilde müdahale edileceği ve oluşabilecek yaralanma durumlarında uygulanacak acil müdahale yöntemleri tanıtıldı. Etkinlik kapsamında ayrıca Kahramanmaraş Valiliği İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) tarafından açılan tanıtım ve bilgilendirme stantlarında afet durumunda yapılacaklara ve gerçekleştirilecek olan tatbikata ilişkin bilgiler verildi.