Gazete Haberleri

TRABZON-K.MARAŞ AFET EĞİTİMİNDE DAFET İLE KARDEŞ

Trabzon Üniversitesi’nden Kardeş Şehir Kahramanmaraş’ta Afet Eğitimi Verdi

Toplumda afet farkındalığının geliştirilmesi, afet risklerini azaltma ve önlem alma konusunda davranış değişikliği oluşturulması amacıyla 2021 yılı Türkiye Afet Eğitim Yılı, 2022 yılı Afet Tatbikat Yılı ilan edildi. Disiplinlerarası Afet Eğitimi “DAFET” ise günümüz dünyasında gittikçe artan üç anahtar kavramın sentezini ifade diyor. “Disiplinlerarası, Afet ve Eğitim”.Trabzon Üniversitesi Coğrafya Eğitimi ABD Başkanı Prof. Dr. Ayşegül ŞEYİHOĞLU TÜBİTAK desteğiyle farklı disiplinleri afet teması altında çalıştırarak, afetlere yönelik farkındalık ve okuryazarlığı artırmayı hedefleyen Disiplinlerarası Afet Eğitimi (DAFET) II isimli projeyle 12-16.11.2022 tarihleri arasında Kahramanmaraş’ta Türkiye’nin dört bir yanından katılım sağlayan öğretmenlerle buluştu.

Projede, mühendislik, coğrafya, tarih, fizik, kimya, biyoloji, matematik, müzik, görsel sanatlar, bilgisayar ve öğretim teknolojileri gibi birçok disiplinden, 6 üniversiteden, 14 farklı kurumdan,  25 öğretim elemanı yer aldı. Katılımcıların deprem, heyelan, sel, taşkın, su baskını, erozyon gibi doğal afetlerle ilgili; işbirlikli öğrenme, deney, modelleme, atölye çalışmaları, gezi-gözlem, kayaç/toprak analizleri yapacak, orientring, drama, kodlama gibi farklı uygulamaları, açık ve kapalı alanlarda deneyimleme imkânı bulduğu projede birbirinden farklı 32 etkinlik yer aldı. “DAFET BEYİN TAKIMI ” Bu projenin mimarları Trabzon Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ayşegül Şeyihoğlu, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ahmet Tekbıyık,  Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi’nden Doç. Dr. Kader Birinci Konur, Yozgat Bozok Üniversitesi’nden Doç. Dr. Gülşah Sezen Vekli ve Muş Alparslan Üniversitesi’nden Doç. Dr. Ayça Kartal. Bu projeyi de “SESİMİ DUYAN VAR MI?” diye seslenenlere ve “SES VEREMEYENLERE…” ithaf ediyorlar.

KSÜ'DE ACİL DURUM TAHLİYE VE KURTARMA TATBİKATI GERÇEKLEŞTİRİLDİ.

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Eğitim Fakültesi bünyesinde yürütülen ‘Disiplinler Arası Afet Eğitimi’ adlı TUBİTAK projesi kapsamında Eğitim Fakültesi binasında Kahramanmaraş Valiliği İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD), Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE), Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı ekibi ve Kahramanmaraş İl Jandarma Komutanlığına bağlı Jandarma Arama Kurtarma (JAK) ekibi işbirliği ile ‘Acil Durum Tahliye ve Kurtarma’ tatbikatı gerçekleştirildi.

KARDEŞLİK KÖPRÜSÜ GÜÇLENDİRİLECEK

KARDEŞLİK KÖPRÜSÜ GÜÇLENDİRİLECEK

Üniversitesi Afet Tatbikatı için Kahramanaraş’a Çıkarma Yapıyor

Toplumda afet farkındalığının geliştirilmesi, afet risklerini azaltma ve önlem alma konusunda davranış değişikliği oluşturulması amacıyla 2021 yılı “Türkiye Afet Eğitim Yılı” ilan edilmişti. Bu kapsamda İçişleri Bakanlığı önderliğinde afet farkındalığı oluşturmak için toplumun farklı kesiminden insanlara yönelik eğitim faaliyetleri düzenlendi. Eğitimlerin uygulamaya dönük kısmı 2022 yılının “Afet Tatbikat Yılı ilan” edilmesiyle güçlendi.

“Afet Eğitim Yılından” “Afet Tatbikat Yılına” Toplumun yol göstericileri öğretmenlerin de afet eğitimine dahil olması gerektiğine inanan Trabzon Üniversitesi Coğrafya Eğitimi ABD Başkanı Prof. Dr. Ayşegül Şeyihoğlu afetlere yönelik farkındalığı artırma ve farklı disiplinleri afet eğitimi çatısı altında toplamayı başaran DAFET’i (Disiplinlerarası Afet Eğitimi) TÜBİTAK 4005 Yenilikçi Eğitim Uygulamaları kapsamında ikinci kez yürütecek. İlki Trabzon’da 2020 yılında pandemi koşullarına rağmen gerçekleştirilmişti.

Trabzon Üniversitesi ve TÜBİTAK işbirliği ile proje bu kez 12-16 Kasım 2022 tarihleri arasında kardeş şehir Kahramanmaraş’ta öğretmenlerle buluşacak. Trabzon’dan Kahramanmaraş’a uzanan kardeşliği Disiplinlerarası Afet Eğitimi(DAFET) ile farklı bir boyut kazanması bekleniyor.  Projenin açılış günü, İçişleri Bakanlığı’nın 12 Kasım’da ülke genelinde yapılacak tatbikatla aynı güne denk gelmesi dikkat çekiyor. 

DAFET’E Yoğun İlgi

300’ün üzerinde öğretmenin başvuruda bulunduğu Disiplinlerarası Afet Eğitimi’ne, Türkiye geneli 15 farklı ilden 36 öğretmen katılımcı olarak kabul edildi. Proje, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi ev sahipliğinde konaklamalı olarak gerçekleştirilecek. Projede; mühendislik, coğrafya, tarih, fizik, kimya, biyoloji, matematik, müzik, görsel sanatlar, bilgisayar ve öğretim teknolojileri gibi birçok disiplinden alanında etkin ve yetkin, 7 farklı üniversiteden,14 farklı kurumdan 20 eğitmen yer alacak.

DAFET'TEN MUHTEŞEM KAPANIŞ

Yürütücülüğünü Trabzon Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ayşegül Şeyhoğlu’nun yaptığı Disiplinlerarası Afet Eğitimi (DAFET)’ isimli proje kapanış töreni kapsamında gerçekleştirilen etkinlikler oldukça dikkat çekti. Trabzon Üniversitesi ve TÜBİTAK işbirliği ile yapılan proje7 gün sürdü.6 farklı üniversite ve çeşitli kurumlarda görev yapan “DAFET” ekibinde mühendislik, coğrafya, tarih, fizik, kimya, biyoloji, matematik, müzik, görsel sanatlar, bilgisayar ve öğretim teknolojileri gibi birçok disiplinden alanında etkin ve yetkin 25 öğretim elemanı yer aldı.Proje kapsamında 38 farklı etkinlik düzenlendi. Bu etkinliklerde katılımcılar deprem, heyelan, sel, taşkın, su baskını, erozyon gibi doğal afetlerle ilgili; STEM, işbirlikli öğrenme, deney, modelleme, atölye çalışmaları, gezi-gözlem, kayaç/toprak analizleri yapacak, orientring, drama, kodlama, arttırılmış gerçeklik gibi farklı uygulamaları,açık ve kapalı alanlarda deneyimleme imkânı buldu.

Akçaabat'ta "DAFET" Finali

DİSİPLİNLERARASI AFET EĞİTİMİ “DAFET” MUHTEŞEM BİR FİNAL YAPTI.

Yürütücülüğünü Trabzon Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ayşegül Şeyhoğlu’nun yaptığı Disiplinlerarası Afet Eğitimi (DAFET)’ isimli proje kapanış töreni kapsamında gerçekleştirilen etkinlikler oldukça dikkat çekti.

Kapanışa Trabzon AFAD, Trabzon UMKE, DSİ 22. Bölge Müdürlüğü, Akçaabat Belediyesi, Akçaabat İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü başta olmak üzere birçok kurum ve kuruluş, çok sayıda izleyici ve basın mensupları katıldı. Tüm tören boyunca sosyal mesafe ve hijyen konusunda alınan tedbirler gözden kaçmadı.

Trabzon Üniversitesi’nden Gündemi Yakalayan Proje “DAFET” Tüm Hızıyla Devam Ediyor!

Trabzon Üniversitesi’nden Gündemi Yakalayan Proje “DAFET” Tüm Hızıyla Devam Ediyor! Yürütücülüğünü Trabzon Üniversitesi Fatih Eğitim Fakültesi Coğrafya Eğitimi Anabilim Dalı başkanı Prof. Dr. Ayşegül ŞEYİHOĞLU’nun yaptığı ve TÜBİTAK tarafından 4005 Yenilikçi Eğitim Uygulamaları kapsamında desteklenen Afet Eğitiminde Yenilikçi Bir Yaklaşım: Disiplinlerarası Afet Eğitimi “DAFET” isimli proje 31 Ağustos-5 Eylül 2020 tarihleri arasında Trabzon Akçaabat Uygulama Oteli’nde gerçekleştirildi. Prof. Dr. Ayşegül ŞEYİHOĞLU amacını “DAFET, günümüz dünyasında gittikçe artan üç anahtar kavramın sentezidir; Disiplinlerarası, Afet ve Eğitim” olarak ifade etti.

AKÇAABAT ORTAMAHALLE’YE İLGİ ARTIYOR

Akçaabat Ortamahalle’ye ilgi her geçen gün artıyor.

Akçaabat tarihi Ortamahalle’ye yerli ve yabancı ziyaretçilerin ilgisi her geçen gün artıyor. Bir eğitim için Akçaabat’ta bulunan yaklaşık 50 kişi tarihi mekanları gezerek Akçaabat Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Turhan Bektaşoğlu’ndan bilgiler aldı.

TÜBİTAK tarafından desteklenen ” Afet Eğitiminde Yenilikçi Bir Yaklaşım: Disiplinlerarası Afet Eğitimi(DAFET) adlı proje kapsamında bir haftalık etkinlik için bölgemizde bulunan ve Akçaabat Belediyesinin de destek verdiği eğitime katılanlar Ortamahalle’de ağırlandı.

Proje yürütücüsü Prof. Dr. Ayşegül Şeyihhoğlu ve beraberindeki 50 kişilik gruba Akçaabat Belediyesince Tarihi Orta mahallede bir gezi ve yemek düzenlendi. Belediyenin desteğinden çok memnun kalan grup belediye yetkililerine teşekkür etti.

İşbirliği Projesi

Trabzon Üniversitesi Öğretim Elemanı Prof. Dr. Ayşegül Şeyihoğlu Trabzon Üniversitesi ve TÜBİTAK işbirliği ile yürüttüğü “Afet Eğitiminde Yenilikçi Bir Yaklaşım: Disiplinlerarası Afet Eğitimi (DAFET)” isimli proje kapsamında Trabzon Valiliği İl Afet ve Acil Durum Müdürü Ömer Kıratlı’yı ziyaret etti.

Şeyihoğlu, İl Afet ve Acil Durum Müdürü Ömer Kıratlı’yı makamında ziyaret ederek TÜBİTAK tarafından desteklenen Disiplinlerarası Afet Eğitimi (DAFET) projesi ile ilgili bilgilendirmelerde ve fikir alışverişinde bulundu.  Proje kapsamında Türkiye’nin dört bir yanından gelen katılımcı öğretmenlere deprem, heyelan, sel, taşkın, su baskını, erozyon gibi doğal afetlerle ilgili; işbirlikli öğrenme, deney, modelleme, atölye çalışmaları, gezi-gözlem, kayaç/toprak analizleri, orientring, drama, kodlama, arttırılmış gerçeklik gibi farklı uygulamaları, açık ve kapalı alanlarda deneyimleme imkânı sunacaklarını ve afetlere disiplinlerarası bir bakış kazandırmaya çalıştıklarını belirtti. 

“Eğitim varsa biz de varız”
Afet Eğitiminde İşbirliği Projesi

Trabzon Üniversitesi Öğretim Elemanı Prof. Dr. Ayşegül Şeyihoğlu Trabzon Valiliği İl Afet ve Acil Durum Müdürü Ömer Kıratlı’yı ziyaret etti.“Eğitim varsa biz de varız” diyerek bu içerikteki faaliyetlerden memnuniyet duyduğunu belirten Ömer Kıratlı AFAD ve eğitimleri hakkında bilgi aktardı.  Kıratlı,  “Misyonumuz, 

Trabzon ili genelindeki afet zararlarını azaltmak amacıyla, kamu kurum ve kuruluşları arasında koordinasyonu sağlayan, standart, esas ve usulleri belirleyen ve denetleyen, gelişmelere ayak uydurarak esnek, etkin bir yönetim anlayışıyla “Çağdaş Afet ve Acil Durum Yönetimi” modeli oluşturmaktır. Vizyonumuz ise “Güvenli yerleşim ve yapılaşma politikaları oluşturarak, Trabzon ili genelini, gelecekte olası afet tehlikelerine karşı hazırlamak ve riskleri en aza indirgemektir” dedi.

Gazete Haberleri

Dikkat Çeken Proje

TÜBİTAK tarafından 4005 Yenilikçi Eğitim Uygulamaları kapsamında (2019/1 çağrı döneminde) desteklenmesine karar verilen projeler açıklandı. Yürütücülüğünü Trabzon Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ayşegül Şeyihoğlu’nun yaptığı “Afet Eğitiminde Yenilikçi Bir Yaklaşım: Disiplinlerarası Afet Eğitimi (DAFET)” isimli proje dikkat çekti.Trabzon Akçaabat Uygulama Otelinde konaklamalı olarak yapılması planlanan projenin hedef kitlesi öğretmenler. Projeye Türkiye genelinden 12 sosyal bilgiler, 12 fen bilimleri, 12 sınıf öğretmeni olmak üzere 36 öğretmen katılacak. Projenin etkinlik dönemi 30 Ağustos-5 Eylül 2020 tarihleri arasında olacak. Başvurular haziranın ikinci haftası başlıyor.Katılımcı olabilmek için; projeye ait web sitesinde (www.dafetegitimi.com) yer alan “Katılımcı Başvuru Formu” nu doldurmak yeterli.

 

“Afet Eğitiminde Yenilikçi Bir Yaklaşım: Disiplinlerarası Afet Eğitimi (DAFET)” isimli proje dikkat çekti.

Trabzon Üniversitesinden dikkat çeken proje Trabzon Üniversitesi ve TÜBİTAK işbirliği ile yapılan proje7 gün sürecek.  6 farklı üniversite ve çeşitli kurumlarda görev yapan “DAFET” ekibinde mühendislik, coğrafya, tarih, fizik, kimya, biyoloji, matematik, müzik, görsel sanatlar, bilgisayar ve öğretim teknolojileri gibi birçok disiplinden alanında etkin ve yetkin 25 öğretim elemanı var.Proje kapsamında 35 farklı etkinlik düzenlenecek. Bu etkinliklerde katılımcılar deprem, heyelan, sel, taşkın, su baskını, erozyon gibi doğal afetlerle ilgili; işbirlikli öğrenme, deney, modelleme, atölye çalışmaları, gezi-gözlem, kayaç/toprak analizleri yapacak, orientring, drama, kodlama, arttırılmış gerçeklik gibi farklı uygulamaları,açık ve kapalı alanlarda deneyimleme imkânı bulacaklar. 

Konferans & Söyleşiler

BİLSEM ile E-Konferans

BİLSEM Uzaktan Eğitim Kapsamında Coğrafya Biriminin bu haftaki konuğu Trabzon Üniversitesinden Prof. Dr. Ayşegül Şeyihoğlu oldu. Kendisine coğrafya alanını yükseltmek adına yapmış olduğu değerli katkılardan dolayı ve bu güzel söyleşi için çok teşekkür ediyoruz.

MEB BİLSEM

Söyleşi

Prof. Dr. Ayşegül ŞEYİHOĞLU ile TÜBİTAK 4005 Afet Eğitiminde Yenilikçi Bir Yaklaşım: Disiplinlerarası Afet Eğitimi (DAFET) projesini konuştuk. Fen Bilimleri, Sosyal Bilgiler ve Sınıf Öğretmenlerimiz; bu eğitim kaçmaz. Bizden söylemesi… Proje çıktılarını merakla bekliyoruz. Zamanın su gibi aktığı bu keyifli söyleşi için Ayşegül hocamıza teşekkür ediyoruz.

Tebrik Mesajları

Akademisyenlerimize Tebrik

Üniversitemiz Fatih Eğitim Fakültesi Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Bölümü Coğrafya Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşegül ŞEYİHOĞLU’nun TÜBİTAK 4005 Yenı̇lı̇kçı̇ Eğı̇tı̇m Uygulamaları Destekleme Programı kapsamında hazırlamış olduğu “Afet Eğitiminde Yenilikçi Bir Yaklaşım: Disiplinlerarası Afet Eğitimi (DAFET)” başlıklı projesi desteklenmeye değer bulunmuştur. Projesinin desteklenmesinden dolayı akademisyenimizi tebrik eder, başarılarının devamını dileriz.

Trabzon Üniversitesi

Akademisyenimize Tebrik

Fakültemiz Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Bölümü Coğrafya Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşegül ŞEYİHOĞLU’nun TÜBİTAK 4005: Yenilikçi Eğitim Uygulamaları Destekleme Programı kapsamında hazırlamış olduğu “Afet Eğitiminde Yenilikçi Bir Yaklaşım: Disiplinlerarası Afet Eğitimi (DAFET)” başlıklı projesi desteklenmeye değer bulunmuştur. Projesinin desteklenmesinden dolayı  akademisyenimizi tebrik eder, başarılarının devamını dileriz.

Fatih Eğitim Fakültesi